omilies

Η ιστοσελίδα αυτή κατασκευάστηκε στη λογική του ημερολογίου. Αναφέρει τις ομιλίες που πραγματοποιούνται στα πλαίσια πραγματοποίησης του σκοπού. 

 
Νέα Προγράμματα Σπουδών & Διαφοροποιημένη Παιδαγωγική, τα αντικείμενα που παρουσιάστηκαν και συζητήθηκαν στο 7ο Δημοτικό Σχολείο Καρδίτσας που τη φετινή σχολική χρονιά λειτουργεί ως Πιλοτικής Εφαρμογής των Νέων Προγραμμάτων Σπουδών. Οι συναντήσεις πραγματοποιήθηκαν την Τετάρτη 22 & την Τετάρτη 29 Φεβρουαρίου και πρόκειται να επαναληφθούν. Εστίασαν στα "θεμέλια" των Νέων Προγραμμάτων Σπουδών που κατά την άποψή μου είναι η δημιουργία συνθηκών εμπλοκής στη μαθησιακή διαδικασία όλων των μαθητών του τμήματος. Η διαφοροποιημένη παιδαγωγική - βασικό χαρακτηριστικό των νέων ΠΣ - μπορεί να αποτελέσει πολύτιμο εργαλείο για τους εκπαιδευτικούς, παρουσιάστηκε στη βάση των βασικών παραδοχών για τη μάθηση.

"Πώς μαθαίνουμε" ή "Ποιοι είναι οι όροι μάθησης;" στο πλαίσιο μιας διαφοροποιημένης διδασκαλίας, ήταν το θέμα της ενημερωτικής συνάντησης που πραγματοποιήθηκε στο 3ο & 13ο Δημοτικό Σχολείο την Τρίτη 28 Φεβρουαρίου. Η συνάντηση ξεκίνησε στις 16:30 και τελείωσε στις 20:00 αφήνοντας αρκετά θέματα ανοιχτά για μελλοντική συνάντηση. 
 Την Πέμπτη 17 Μαΐου 2012 στις 18:30 πραγματοποιήθηκε η ενημερωτική Συνάντηση που οργανώθηκε από το Σύλλογο Γονέων και Κηδεμόνων του 7ου Δημοτικού Σχολείου Καρδίτσας που τη φετινή σχολική χρονιά λειτουργεί ως Σχολική Μονάδα Πιλοτικής Εφαρμογής Νέων Προγραμμάτων Σπουδών με θέμα τα Νέα Προγράμματα Σπουδών.
Αναπτύχθηκε συζήτηση πάνω στη φιλοσοφία τους και στις βασικές θεωρητικές παραδοχές για τη μάθηση. Φτάσαμε στις 21:00 το βράδυ, το θέμα δεν είχε ολοκληρωθεί, οι απορίες αρκετές και η συζήτηση ιδιαίτερα ζωντανή. Υπήρξε δέσμευση και από τις δύο πλευρές για συνέχιση της συζήτησης αν όχι στο υπόλοιπο της φετεινής, τουλάχιστον από την αρχή της επόμενης σχολικής χρονιάς. Εδώ μπορείτε να δείτε την ηλεκτρονική παρουσίαση που χρησιμοποιήθηκε.
Το Σάββατο 19 Μαΐου 2012 συμμετοχή με εισήγηση στην ημερίδα που οργανώθηκε από το Αρχαιολογικό Μουσείο Καρδίτσας με θέμα: 

Το Μουσείο σε έναν κόσμο που αλλάζει, νέες προκλήσεις - νέες εμπνεύσεις 

Προβληματισμοί για την εκπαιδευτική διάσταση των σύγχρονων τοπικών Μουσείων 

(Φωτογραφίες και άλλα ενδιαφεροντα θα βρείτε στη σελίδα του Μουσείου στο facebook http://www.facebook.com/ArchaiologikoMouseioKarditsas).
Κάθε χώρος αποτελεί και προσφέρει ευκαιρίες για εκπαίδευση αφού σε κάθε χώρο μπορούμε να έχουμε εμπειρίες. Ωστόσο, δεν οδηγεί σε εκπαίδευση κάθε εμπειρία. Πρέπει να πληρεί κάποιους όρους.  Τι καλύτερο λοιπόν από το να οργανωθούμε - εμείς οι εκπαιδευτικοί - και να αναπτύξουμε μια προσπάθεια για να βοηθήσουμε τους μαθητές μας στη μάθηση και παράλληλα στο να γνωρίσουν το περιβάλλον που ζουν σε όλες του τις διαστάσεις. Περισσότερα προσεχώς...  

Την Τρίτη 29 Μαΐου 2012 πραγματοποιήθηκε ενημερωτική συνάντηση που οργανώθηκε από το ΚΕΔΔΥ Καρδίτσας και τους Σχολικούς Συμβούλους 2ης & 3ης Εκπαιδευτικής Περιφέρειας Καρδίτσας κ. Βασίλειο Κωτούλα και κ. Σπύρο Μάρκου Αντίστοιχα.  Χώρος, η αίθουσα τελετών του 5ου Δημοτικού Σχολείου Καρδίτσας. Χρόνος, 18:30 - 21:00. (Στην πραγματικότητα τελειώσαμε στις 21:40 αφήνοντας θέματα για συζήτηση σε επόμενη συνάντηση για την οποία δεσμεύτηκαν όλοι). Τη συνάντηση παρακολούθησαν πολλοί εκπαιδευτικοί - και των δύο βαθμίδων - και γονείς. Η αίθουσα του 5ου Δημοτικού γέμισε αναδεικνύοντας τη σημασία που δίνουν πλέον στο θέμα όσοι εμπλέκονται με την εκπαίδευση. Πραγματοποιήθηκαν τρεις εισηγήσεις:
1η «Μαθησιακές Δυσκολίες - Αίτια-Διάγνωση». Εισηγητής: κος Κωτούλας Βασίλης (Σχ. Σύμβουλος, 2ης εκπ/κης περιφέρειας) (Μπορείτε να τη δείτε εδώ)
2η «Ειδική Γλωσσική Διαταραχή - Αίτια-Διάγνωση-Παρέμβαση στο σχολικό και οικογενειακό περιβάλλον». Εισηγήτρια: κα Περιστέρη Ελένη (Εκπ/κός Δ/θμιας εκπ/σης, ΚΕΔΔΥ Καρδίτσας)
3η «Παρέμβαση-Τεχνικές αντιμετώπισης των Μαθησιακών Δυσκολιών στο σχολικό-οικογενειακό-κοινωνικό περιβάλλον». Εισηγητής: κος Μάρκου Σπύρος (Σχ. Σύμβουλος, 3ης εκπ/κης περιφέρειας)
Ακολούθησε συζήτηση στην οποία αναδείχτηκαν θέματα πρώιμης παρέμβασης και εφαρμογής της σχετικής νομοθεσίας.Την Τρίτη 5 Ιουνίου 2012 εισήγηση με τίτλο: "Κατασκευάζοντας γέφυρες για τη μετάβαση από το δημοτικό στο γυμνάσιο: Από την πιλοτική στη γενικευμένη εφαρμογή" σε εκδήλωση με θέμα «Η μετάβαση από το Νηπιαγωγείο στο Δημοτικό και από το Δημοτικό στο Γυμνάσιο: Στήνοντας γέφυρες» στη Θήβα. Πρόσκληση από τους Σχολικούς Συμβούλους 3ης & 4ης Εκπαιδευτικής Περιφέρειας Βοιωτίας Άννα Ζουγανέλη και Απόστολο Γεωργαντά αντίστοιχα. Εξαιρετική οργάνωση, εξαιρετικές εισηγήσεις. Έμεινα ενθουσιασμένος από τη δουλειά των συναδέλφων του Νηπιαγωγείου και του Δημοτικού Σχολείου Βαθέως. Θα τους πω να την ανεβάσουν κάπου και θα συνδεθούμε μαζί τους για να διαβάζουμε τα κατορθώματά τους. Όπως άλλωστε είπε ο Αντώνης "Μη θεωρήσετε πως πήραν τα μυαλά μας αέρα. Δεν κομπάζουμε! Μιλούμε έτσι γιατί είμαστε ενθουσιασμένοι από τα αποτελέσματα". Στη Θήβα ήταν όλα πολύ καλά, ο χώρος, οι άνθρωποι, η διάθεση και τα χαμόγελά τους. Προσεχώς θα ανεβάσω μαντάτα για συνεργασίες.Το Σάββατο 9 Ιουνίου 2012, συμμετοχή με εισήγηση στη Διημερίδα που έχει θέμα τα κόμικς στην εκπαίδευση. Το θέμα της εισήγησης είναι η "Έκφραση εμπειριών με εικόνα και κείμενο". Είναι απίθανο πόσα πράγματα μπορούν να πούνε τα παιδιά όταν τους δοθεί η δυνατότητα και καλλιεργηθούν οι κατάλληλες συνθήκες για να εκφραστούν. Εκτός από κόμικ που έχουν γραφεί από μαθητές και μαθήτριες της Ε΄ & Στ΄ τάξης του Δημοτικού Σχολείου Αγίας Τριάδας (διαβάστε κάποια εδώ με σύντομο δικό μου σχολιασμό), θα παρουσιαστούν και "βιβλία" που έχουν γραφεί από μαθητές. Ιδιαίτερη αναφορά θα γίνει στο πλαίσιο διδασκαλίας. Εδώ μπορείτε να δείτε την εισήγησή μου κι εδώ το βιβλίο του Άλκη, του Ανδρέα, του Βαλεντίνου, του Γιάννη και του Ηρακλή, μαθητών δημοτικού. Όλα τα κείμενα παρήχθησαν και δημιουργήθηκαν μέσα στην τάξη σε συνθήκες πλαισιωμένης διδασκαλίας.
Όλες οι εισηγήσεις και τα εργαστήρια έχουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον. Ο Κωνσταντίνος Μπιλιούρης ουσιαστικά ο εμπνευστής και οργανωτής της διημερίδας έφτιαξε μια ομάδα εισηγητών που θα καλύψουν πλήρως το θέμα γύρω από τη δυναμική του κόμικ και την αξιοποίησή του στην εκπαιδευτική διαδικασία. Δείτε εδώ το πρόγραμμα της διημερίδας.

 

 

 

Την Τρίτη 19 Ιουνίου 2012, πραγματοποιήθηκε η 1η Επιμορφωτική Συνάντηση των εκπαιδευτικών της 2ης Περιφέρειας ΔΕ Καρδίτσας στο Παυσίλυπο. Το θέμα της ήταν "Από το Άτομο στην Ομάδα". Προλάβαμε να συζητήσουμε 4 από τα 7 θέματα που είχαν προγραμματιστεί. Εδώ μπορείτε να δείτε τις διαφάνειες της κύριας παρουσίασης της συνάντησης, κι εδώ τις διαφάνειες που αφορούσαν το Δείκτη Νοημοσύνης

Τα συμπεράσματα από την επεξεργασία των θεμάτων που συζητήθηκαν θα αναρτηθούν μόλις δακτυλογραφηθούν. Θα σταλούν και στις σχολικές μονάδες, ώστε να είναι διαθέσιμα για την Συνεδρίαση Προγραμματισμού του Σεπτεμβρίου.

Προς το παρόν, Καλό καλοκαίρι!