Το Σάββατο 28 Φεβρουαρίου πραγματοποιήθηκε, σε περιφερειακό επίπεδο Θεσσαλίας, ο 1ος Πανελλήνιος Διαγωνισμός Εκπαιδευτικής Ρομποτικής με τίτλο “Η δική μου πόλη”. Ο διαγωνισμός πραγματοποιήθηκε στο κλειστό γυμναστήριο μπάσκετ του ΤΕΙ Θεσσαλίας υπό τη διοργάνωση και τη συνεργασία του ΤΕΙ Θεσσαλίας, της Περιφερειακής Διεύθυνσης Εκπαίδευσης Θεσσαλίας , τον Οργανισμό Εκπαιδευτικής Ρομποτικής – Επιστήμης –Τεχνολογίας και Μαθηματικών (WROHellas), το Γραφείο Σχολικού Συμβούλου Πληροφορικής Λάρισας-Καρδίτσας, το ΚΕ.ΠΛΗ.ΝΕΤ. Λάρισας - Καρδίτσας, και με την υποστήριξη της

Ε.Ε.Π.Ε.Κ. (Επιστημονική Ένωση για την Προώθηση της Εκπαιδευτικής Καινοτομίας).

Είναι χαρακτηριστικό πως σε όλη την Ελλάδα έχουν δηλώσει συμμετοχή πάνω από 300 ομάδες και 1800 μαθητές από τις 13 Περιφέρειες της χώρας, από τα τέλη του περασμένου Οκτώβρη ως και σήμερα. Στη Θεσσαλία 130 μαθητές Δημοτικών Σχολείων σχημάτισαν 29 ομάδες και έβαλαν τη φαντασία τους να «δουλέψει» θέλοντας να διακριθούν σε έναν διαγωνισμό που πραγματοποιείται στο πλαίσιο της ευρύτερης προσπάθειας για τη διάδοση της νέας εκπαιδευτικής μεθόδου STEM (Science-Technology-Engineering-Mathematics) και την ένταξή της στο σύστημα διδασκαλίας και εκπαίδευσης μαθητών στην Ελλάδα. Εμπνεύστηκαν ρομποτικές κατασκευές με θέμα την πόλη την οποία ζούνε και τις προγραμμάτισαν να υπακούν σε εντολές και εξωτερικά ερεθίσματα, αναπτύσσοντας το ταλέντο τους, τη φαντασία τους και τις επιστημονικές τους δεξιότητες. Εργάστηκαν σε ομάδες, αποτελούμενες από 3 έως 6 μαθητές, ανέλυσαν, σχεδίασαν την ιδέα τους ομαδικά και κληθήκαν να την υλοποιήσουν με μια κατασκευή από τουβλάκια LEGO, στα οποία συνδέονται μοτέρ, αισθητήρες κλίσης και απόστασης που προκαλούν την εκτέλεση εντολών που έχουν γράψει τα παιδιά σε Scratch.

Η αξιολόγηση πραγματοποιήθηκε από επιτροπή έγκριτων επιστημόνων με κριτήρια τη σύλληψη της ιδέας, τον προγραμματισμό, την κατασκευή, την παρουσίαση, τη λειτουργία της Ομάδας και το σχεδιασμένο video (animation) με το λογισμικό Scratch.

Συνολικά από την Καρδίτσα συμμετείχαν 3 σχολεία:

  • 2ο Δημοτικό Σχολείο Σοφάδων Καρδίτσας με προπονητή τον Τσαρούχα Γιώργο
  • 7ο Δημοτικό Σχολείο Καρδίτσας με προπονήτρια την Τζιαφάλια Ευφροσύνη
  • 13ο Δημοτικό Σχολείο Καρδίτσας (3 ομάδες) με προπονητή τον Μαυραντζά Νικόλαο

Το 13ο Δημοτικό σχολείο Καρδίτσας συμμετείχε με τρεις ομάδες των έξι μαθητών και μαθητριών από τα τμήματα Ε3, ΣΤ3 και ΣΤ4, υπό την έμπειρη καθοδήγηση του προπονητή - εκπαιδευτικού Πληροφορικής Νικόλαου Μαυραντζά και τη βοήθεια, υποστήριξη και εμψύχωση των συμμαθητών τους που συμμετείχαν ενεργά σε κάθε φάση του διαγωνισμού.

20150304-PRZ-001

Η άφιξη έξω από τον χώρο του διαγωνισμού.

Αποτέλεσμα της συλλογικής προσπάθειας ήταν και οι δύο ομάδες της έκτης τάξης, ΣΤ3 και ΣΤ4, να προκριθούν στις 6 καλύτερες της Θεσσαλίας.

Μετά και από την ολοκλήρωση της 2ης κρίσης, η ομάδα του ΣΤ3 αξιολογήθηκε ως η καλύτερη ομάδα και πήρε 1η θέση στην Περιφέρεια Θεσσαλίας.

20150304-PRZ-007

Το τμήμα ΣΤ3

20150304-PRZ-004

Η κατασκευή "ανεβοκατεβάσματα"

20150304-PRZ-003

Η διαγωνιστική ομάδα του ΣΤ3

Η νικήτρια διαγωνιστική Ομάδα του ΣΤ3 αποτελείται από τους μαθητές/τριες:

  • Αρβανιτάκο Ορέστη
  • Γκάτση Χριστίνα
  • Λάππα Φώτη
  • Μόσχο Βασίλειο
  • Μπέλλο Κων/νο και
  • Χριστίνα Χάρμπα.

Το τμήμα ΣΤ3,με την δημιουργία «Ανεβοκατεβάσματα» που αναπαριστά τη λειτουργία του ανελκυστήρα του κτιρίου του Εμπορικού Κέντρου Καρδίτσας κατέκτησε την 1η θέση στην Περιφέρεια Θεσσαλίας εξασφαλίζοντας τη συμμετοχή του στον Πανελλήνιο διαγωνισμό που θα διεξαχθεί στις 28 Μαρτίου στην Αθήνα όπου θα λάβουν μέρος και οι νικητές των άλλων 12 περιφερειών της χώρας.
Αξίζουν πολλά συγχαρητήρια σε όλη την αποστολή του 13ου Δημοτικού Σχολείου Καρδίτσας και ιδιαίτερα στον κ. Μαυραντζά Νικόλαο που με την τεχνογνωσία του και την εργατικότητά του ενέπνευσε τους μαθητές και πέτυχε τον στόχο του, που ήταν η ανάπτυξη των ψηφιακών δεξιοτήτων των μαθητών από νεαρή ηλικία και η εξοικείωση τους με τις νέες τεχνολογίες, απαραίτητα πλέον εφόδια για την επαγγελματική σταδιοδρομία της νέας γενιάς.

Περιγραφή Κατασκευής: Πηγή έμπνευσης της κατασκευής για τον διαγωνισμό “Η δική μου πόλη” ήταν το διαφανές εξωτερικό ασανσέρ του εμπορικού κέντρου στο κέντρο της Καρδίτσας, αλλά σε διαστάσεις LEGO και με λιγότερους ορόφους λόγω περιορισμού των διαθέσιμων αισθητήρων για την πραγματοποίηση των αυτοματισμών.
Έτσι υλοποιήθηκε ένα ασανσέρ με ισόγειο, πρώτο και δεύτερο όροφο το οποίο ελέγχεται από έναν τετραπλό διακόπτη με κουμπιά για α) ισόγειο β) 1ο όροφο 2) 2ο όροφο 3) κουδούνι.
Επιπλέον, χρησιμοποιήθηκε ένας διακόπτης για να ανοιγοκλείνουν τα φώτα του εμπορικού κέντρου ενώ υπάρχει συγχρονισμένη γραφική αναπαράσταση στον ΗΥ με επιπλέον ελεγχόμενα στοιχεία. Όλα τα παραπάνω έχουν υλοποιηθεί με LEGO και ο έλεγχος-προγραμματισμός έγινε στο προγραμματιστικό περιβάλλον του SCRATCH .

 

Το τμήμα ΣΤ4 με την κατασκευή του "Σαρκοφάγο φυτό", είχε μια εξαιρετική κατάταξη καθώς επιλέχθηκε ως ένα από τα έξι καλύτερα της Θεσσαλίας. Ήταν και η μοναδική ομάδα που μαζί με την ρομποτική κατασκευή δημιούργησαν ολόκληρο παιχνίδι με 3 επίπεδα για το εντομοφάγο φυτό τους. Την διαγωνιστική ομάδα αποτελούσαν οι μαθητές:

  • Αργυροπούλου Ελένη Μαρία,
  • Βαγγελάκου Φωτεινή,
  • Δημητρίου Ελένη,
  • Κολοβός Ηλίας,
  • Σαββίδη Δήμητρα,
  • Σβερώνης Ηλίας.

20150304-PRZ-008

Τμήμα ΣΤ4

20150304-PRZ-006

Η κατασκευή "Σαρκοφάγο φυτό"

Το τμήμα Ε3 είχε μια αξιοπρεπή συμμετοχή έχοντας κατασκευάσει μια μηχανική πάπια. Το έργο τους 'Παπάκι πάει στην ποταμιά'... τράβηξε αρκετά τους μικρότερους επισκέπτες που δεν έχασαν την ευκαιρία να παίξουν με την lego μηχανική πάπια.

20150304-PRZ-002

Η διαγωνιστική ομάδα του Ε3

20150304-PRZ-005

Η κατασκευή "Παπάκι πάει στην ποταμιά"

ΟΙ ΣΥΜΜΕΤΟΧΕΣ
- 39ο Δημοτικό Σχολείο Λάρισας(2 ομάδες) με προπονητή τον Γρηγορίου Θεόδωρο
- 3ο Δημοτικό Σχολείο Ελασσόνας με προπονητή τον Καρακασίδη Παναγιώτη
- Σχολή Καραβάνα με προπονητή τον Λαϊνά Αθανάσιο
- 3ο Δημοτικό Σχολείο Αμπελώνα(2 ομάδες) με προπονητές τους Μπλάνα Σωτήριο και Μπαρά Γιάννη
- 20ο Δημοτικό Σχολείο Λάρισας (3 ομάδες) με προπονητές τους Νικοπούλου Ιωάννα και Πέτρου Κων/νο
- 25ο Δημοτικό Λάρισας με προπονητή τον Γκαϊτατζή Σπύρο
- 13ο Δημοτικό Λάρισας με προπονητή τον Δαρδούμπα Αθανάσιο
- 6ο Δημοτικό Σχολείο Νέας Ιωνίας Βόλου με προπονητή τον Μηλαρά Παναγιώτη
- 11ο Δημοτικό Σχολείο Βόλου (3 ομάδες) με προπονήτρια την Σαγρή Μαρία.
- 1ο Δημοτικό Σχολείο Νέας Ιωνίας Βόλου (3 ομάδες) με προπονητή τον Σαμαρά Γιάννη
- 2ο Δημοτικό Σχολείο Αισωνίας -Διμηνίου με προπονήτρια την Βούλγαρη Ευαγγελία
- 2ο Δημοτικό Σχολείο Σοφάδων Καρδίτσας με προπονητή τον Τσαρούχα Γιώργο
- 13ο Δημοτικό Σχολείο Καρδίτσας (3 ομάδες) με προπονητή τον Μαυραντζά Νικόλαο
- 7ο Δημοτικό Σχολείο Καρδίτσας με προπονήτρια την Τζιαφάλια Ευφροσύνη
- 11ο Δημοτικό Σχολείο Τρικάλων με προπονητή τον Αλέκο Δημήτριο