Τι θα είχε αλλάξει στη ζωή των Αρχαίων Ελλήνων αν υπήρχε τότε το διαδίκτυο; Με αυτήν την πρωτότυπη ιδέα διοργανώθηκε και φέτος από το Ελληνικό Κέντρο Ασφαλούς Διαδικτύου SafeInternet4Kids ο 2ος πανελλήνιος μαθητικός διαγωνισμός με θέμα «Ημέρα Ασφαλούς Διαδικτύου 2018» υπό την αιγίδα του Υπουργείου Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων. Το 9ο Δημοτικό Σχολείο Καρδίτσας διακρίθηκε στο διαγωνισμό και του απονεμήθηκε η

τρίτη θέσησε εκδήλωση που διοργανώθηκε για την Ημέρα Ασφαλούς Διαδικτύου 2018, στις 6 Φεβρουαρίου στο Υπουργείο Μεταφορών και Υποδομών.

Οι μαθητές και μαθήτριες της ΣΤ1 τάξης εμπνεύστηκαν από την αρχαιότητα και με κοινό σκοπό την ανάδειξη της θετικής επίδρασης που μπορεί να έχει το διαδίκτυο στη ζωή και στην καθημερινότητα του ανθρώπου επινόησαν μια πρωτότυπη εργασία. Με την καθοδήγηση της δασκάλας της τάξης κ. Πράντζιου Ιωάνναςενσωμάτωσαν στη μαθησιακή διαδικασία μια διαδικτυακή εφαρμογή(μέσω του λογισμικού wikispaces). Οι 21 μαθητές/τριες μπαίνοντας στη διαδικασία της δημιουργίας του περιεχομένου μιας ιστοσελίδας wikiμε θέμα «Αρχαία Ελλάδα και διαδίκτυο» προσπάθησαν να φανταστούν, να συνεργαστούν, να επικοινωνήσουν, να συνθέσουν, να μοιραστούν, να αξιολογήσουν. Αφορμή της εργασίας τους αποτέλεσε το ερώτημα: «Εάν στην αρχαία Ελλάδα υπήρχε διαδίκτυο και εάν οι δυο κυρίαρχες πόλεις, η Αθήνα και η Σπάρτη του 5ου π.Χ. αι., διέθεταν επίσημες ιστοσελίδες …τι θα γινόταν;». Τα παιδιά είχαν πολλά να πουν στο ερώτημα αυτό με τον δικό τους τρόπο, με χιούμορ, ζωντάνια και δημιουργικότητα προσπαθώντας παράλληλα να εξοικειωθούν με ένα σύγχρονο εργαλείο web 2.0.

20180209-9DI-001

Αξίζει να επισημανθεί ότι κυρίαρχος μαθησιακός στόχος δεν ήταν το τεχνολογικό εργαλείο που αξιοποιήθηκε αλλά η λύση ενός αυθεντικού προβλήματος: «Πώς μέσα από την επινόηση πιθανών ιστοσελίδων των αρχαίων Ελλήνων αναδεικνύεται η ανάγκη για ασφάλεια στο διαδίκτυο;». Οι μαθητές και μαθήτριες της ΣΤ τάξης του 9ου Δημοτικού ανακάλυψαν τη λύση και την αποτύπωσαν με τρεις κατά τη γνώμη τους αλληλένδετες έννοιες: «Διαδικτυακή Ασφάλεια», «Δημοκρατία» και «Ενημέρωση». Σας καλούμε να την ανακαλύψετε κι εσείς και να χαρείτε τη δημιουργία τους στη διεύθυνση https://ancientgreeceinternet.wikispaces.com/ .

20180209-9DI-002

Θερμά συγχαρητήρια στους μαθητές και την εκπ/κό κ.Πράντζιου για τη διάκρισή τους.

 

20180209-9DI-003

Γραφείο Σχολικών Δραστηριοτήτων