Αντιπροσωπεία του 22ου Νηπιαγωγείου Καρδίτσας μετέβη στην Κύπρο για να παρευρεθεί στην τελετή βράβευσης των σχολείων που διακρίθηκαν στο πρόγραμμα «Κύπρος Ελλάδα Ομογένεια Εκπαιδευτικές Γέφυρες». Το πρόγραμμα αυτό που τελεί υπό την αιγίδα του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας έχει ως βασικό σκοπό να γνωρίσουν οι μαθητές τον πολιτισμό, το περιβάλλον, την ανθρωπογεωγραφία, την ιστορία καθώς και το Κυπριακό πρόβλημα. Ακόμη, στόχος είναι η ενδυνάμωση των σχέσεων, η συνεργασία και η επικοινωνία των μαθητικών κοινοτήτων του Ελληνισμού. Συμμετείχαν σχολεία από την

Κύπρο, την Ελλάδα, την Ευρώπη, την Αμερική, την Αφρική και την Αυστραλία.

Το 22ο Νηπιαγωγείο Καρδίτσας συμμετείχε στο πρόγραμμα με την καλλιτεχνική του δημιουργία με τίτλο «Η Κύπρος χθες-σήμερα-αύριο» και τιμήθηκε με το πρώτο βραβείοστην κατηγορία ταινίες μυθοπλασίας ντοκιμαντέρ. Πρόκειται για ένα μουσικοχορευτικό θεατρικό στο οποίο αποτυπώνεται με κίνηση, χορό και μουσική, χωρίς λόγια, η ιστορία της Κύπρου από τη ανεξαρτησία της το1960 ως τα γεγονότα του 1974 και τις συνέπειές τους, και φανερώνεται ο οραματισμός μας για το μέλλον της: μια χώρα, ενιαία και ανεξάρτητη, χωρίς στρατό κατοχής.

Η τελετή απονομής των βραβείων έγινε στη Λευκωσία στις 9 Μαΐου στο αμφιθέατρο του πολιτιστικού κέντρου του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου της Κύπρου. Το Νηπιαγωγείο εκπροσώπησαν ο υπεύθυνος εκπαιδευτικός και μια μαθήτρια συνοδευόμενη από τους γονείς της.

Στο κατάμεστο από μαθητές εκπαιδευτικούς και γονείς αμφιθέατρο απήφθηναν χαιρετισμούς εκπρόσωποι της Προεδρίας, των υπουργείων Παιδείας Ελλάδας και Κύπρου, άλλων υπουργείων, πρεσβειών, οργανισμών και φορέων που συνδράμουν το πρόγραμμα. Η οργάνωση και η επιμέλεια ήταν έργο των συντονιστών του προγράμματος δηλ. της Διεύθυνσης Πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης Σερρών και ο υπεύθυνος σχολικών δραστηριοτήτων που ήταν ο παρουσιαστής όλης της εκδήλωσης.

20180615-22N-001

Η τελετή βράβευσης ήταν υπέροχη καθώς πλαισιωνόταν με ζωντανές μουσικές εκτελέσεις σχολείων που διακρίθηκαν για τις καλλιτεχνικές τους δημιουργίες και έδωσαν ένα ξεχωριστό τόνο και ομορφιά. Η απονομή των βραβείων στην κατηγορία ταινίες μυθοπλασίας έγινε προς στο τέλος της εκδήλωσης. Το σχολείο μας προσκλήθηκε στην εξέδρα για να παραλάβει το βραβείο ενώ ταυτόχρονα προβαλλόταν στη γιγαντοοθόνη του θεάτρου απόσπασμα από το θεατρικό μας με τη συνοδεία μελοποιημένου αποσπάσματος από το ΑΞΙΟΝ ΕΣΤΙ του Οδυσσέα Ελύτη. Η αυθόρμητη, ζωηρή και μαζική εκδήλωση συμμετοχής εκδηλώθηκε με το ρυθμικό χειροκρότημα απ’ όλους τους παρευρισκόμενους στο κατάμεστο από κόσμο αμφιθέατρο, και ήταν η επιβράβευση των αγωνιών και των κόπων μας.    

Μετά την λήξη της τελετής βράβευσης από Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο Κύπρου η αντιπροσωπεία του Νηπιαγωγείου μας κατευθύνθηκε προς στο Προεδρικό Μέγαρο της Κύπρου μια εθιμοτυπική αλλά και συμβολική επίσκεψη.

Παραδώσαμε για τον κ. Πρόεδρο την καλλιτεχνική μας δημιουργία σε ψηφιακή και έντυπη μορφή με την ευχή στη δεύτερη κυβερνητική του θητεία να πετύχει όσα στο έργο μας αποτυπώνονται. Ακόμη χαρίσαμε δύο βιβλία, ένα ταξιδιωτικό οδηγό και ένα βιβλίο για τα ιστορικά μνημεία του νομού Καρδίτσας.

Την επόμενη μέρα επισκεφθήκαμε τα «φυλακισμένα μνήματα» και στη συνέχεια μεταβήκαμε στον «Τύμβο της Μακεδονίτισσας» στο μνημείο για τους πεσόντες στα γεγονότα του 1974. Το βίωμά μας ήταν μοναδικό η εμπειρία πρωτόγνωρη, κάτι που όταν ξεκινήσαμε την ενασχόλησή μας με το πρόγραμμα δεν είχε περάσει από το νου μας ότι θα βιώναμε.

       Ενημερώθηκαν ο συνάδελφοι, τα παιδιά και οι γονείς για τα όσα ζήσαμε και νοιώσαμε και δείξαμε το βραβείο που φέραμε. Ευχαριστούμε θερμά όσους μας ενίσχυσαν οικονομικά.

            Ύστερα από τρεις μέρες λάβαμε επιστολή από τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας. Μεγάλη μας τιμή που απευθύνεται στη σχολική μας μονάδα, στον υπεύθυνο εκπαιδευτικό και τους μαθητές για τη συμμετοχή στο πρόγραμμα, για το πρώτο βραβείο.

20180615-22N-002