Το σχολικό έτος 2017-18, το Ειδικό Δημοτικό-Νηπιαγωγείο Καρδίτσας σε συνεργασία με το 6ο Δημοτικό σχολείο Καρδίτσας, πραγματοποίησαν στα πλαίσια των προγραμμάτων σχολικών δραστηριοτήτων, ένα πρόγραμμα συνεκπαίδευσης με τίτλο « Ένα τραγούδι, μια ταινία».
Στόχος του προγράμματος ήταν να αναπτυχθούν σχέσεις συνεργασίας και αλληλοσεβασμού μεταξύ παιδιών με ειδικές ανάγκες και παιδιών τυπικής ανάπτυξης και παράλληλα να

γνωρίσουν ταινίες του παλιού ελληνικού κινηματογράφου. Επίσης να μυηθούν στο χορό και τη μουσική και να αναπαραστήσουν μουσικοχορευτικές σκηνές των ταινιών.

Αρχικά ξεκινήσαμε με μια συνάντηση γνωριμίας των παιδιών της Β΄τάξης και των παιδιών του Ειδικού σχολείου. Στη συνέχεια προχωρήσαμε με την προβολή των ταινιών που είχαμε επιλέξει και τα παιδιά των δύο σχολείων παρακολούθησαν από κοινού. Οι ταινίες που παρακολούθησαν ήταν οι εξής: «Η ΝΕΡΑΙΔΑ ΚΑΙ ΤΟ ΠΑΛΙΚΑΡΙ», «ΓΟΡΓΟΝΕΣ ΚΑΙ ΜΑΓΚΕΣ», «ΤΟ ΞΥΛΟ ΒΓΗΚΕ ΑΠΟ ΤΟΝ ΠΑΡΑΔΕΙΣΟ», «Η ΚΟΜΙΣΣΑ ΤΗΣ ΚΕΡΚΥΡΑΣ», «Η ΑΛΙΚΗ ΣΤΟ ΝΑΥΤΙΚΟ», «ΔΕΣΠΟΙΝΙΣ ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ». Με το τέλος κάθε προβολής, ζητούνταν από τα παιδιά να μιλήσουν για τους χαρακτήρες που τους εντυπωσίασαν, να αναπαραστήσουν σκηνές και να τραγουδήσουν τραγούδια που ακούστηκαν στην ταινία.
Όλο αυτό αποτέλεσε αφορμή και αντλήθηκε το υλικό για την καλοκαιρινή γιορτή του Ειδικού Δημοτικού-Νηπιαγωγείου, η οποία πραγματοποιήθηκε από κοινού με τη Β΄τάξη του 6ου Δημοτικού Σχολείου. Τα παιδιά με τη καθοδήγηση των εκπαιδευτικών παρουσίασαν σκηνές από τις ταινίες με τη μορφή θεατρικού ή χορευτικού. Κορυφαία στιγμή η χορευτική αναπαράσταση του τραγουδιού «Ο άντρας που θα παντρευτώ», από την ταινία «Γοργόνες και μάγκες», όπου αγόρια και κορίτσια των δυο σχολείων συνεργάζονται αρμονικά με εξαιρετικά αποτελέσματα.
Την γιορτή παρακολούθησαν γονείς των παιδιών και των δυο σχολείων, και χειροκρότησαν τα παιδιά που παρέδωσαν μαθήματα συνεργασίας και αρμονικής συνύπαρξης.
Η διευθύντρια του Ειδικού σχολείου Καρδίτσας, Βασιλική Κουτσώνη, ευχαριστεί την κ. Κρίστα Πυργαντή και την κ. Ρίτσα Πυργαντή που πάντα είναι πρόθυμες για συνεργασία, καθώς και τα παιδάκια της Β΄τάξης του 6ου Δ. Σχολείου Καρδίτσας για την πολύτιμη βοήθειά τους.
Το υλικό με τις δράσεις των δυο σχολείων στάλθηκε στο Υπουργείο Παιδείας και παρουσιάστηκε στην εκδήλωση του Υπουργείου Παιδείας με θέμα « Αναπηρία και Τέχνη στην Εκπαίδευση», που πραγματοποιήθηκε στις 3-12-2018, στα πλαίσια της  Παγκόσμιας Ημέρας Ατόμων με Αναπηρία.

20181207-EID-001