Με ιδιαίτερη χαρά και με αφορμή το έθιμο του Λαζάρου οι μαθητές της έκτης τάξης του 4ου ΔΣ Σοφάδων συνάντησαν τον

Δήμαρχο της πόλης κ. Σκάρλο Αθανάσιο. Με τα μουσικά τους όργανα οι μαθητές συνόδευσαν τις μαθήτριες- Λαζαρίνες στο παραδοσιακό τραγούδι και ο χώρος γέμισε από χαρούμενες παιδικές φωνές.

Ο κος Σκάρλος μας υποδέχτηκε με χαρά, άκουσε τα κάλαντα, έδωσε τις ευχές του στους μαθητές και τους συμβούλεψε να είναι συνεπείς στη φοίτησή τους στο σχολείο. Στο τραγούδι του Λαζάρου των Ρομά, είναι εμφανής η αλληλεπίδραση της «Ρόμικης» μουσικής με άλλα μουσικά ιδιώματα της Θεσσαλίας καθώς οι τσιγγάνοι ακολουθούσαν πάντα το νομαδικό τρόπο ζωής.

20190417-4SO-001

Το σχολείο μας φέτος εντάχθηκε στο πρόγραμμα «Μαθαίνουμε Παρέα» του Ιδρύματος Λάτση, με σκοπό τη γνωριμία και την ανάδειξη του τσιγγάνικου πολιτισμού, ο οποίος είναι ένα κομμάτι της ελληνικής πραγματικότητας. Ο μουσικός πολιτισμός των Ρομά είναι μία πτυχή των οποία διερευνούμε με τους μαθητές μας κατά τη διάρκεια του προγράμματος και έχει σα σκοπό να βοηθήσει τα παιδιά μέσα από δράσεις του σχολείου να επικοινωνήσουν τον πολιτισμό τους. Στόχος μας είναι η καλλιέργεια ενός κλίματος αμοιβαίου αλληλοσεβασμού μεταξύ των κοινοτήτων της περιοχής μας και την πλήρη ενσωμάτωσή τους ως ισότιμα μέλη.

Η μουσική αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της κουλτούρας των Ρομά και γι αυτό το λόγο οι μαθητές με τη βοήθεια της μουσικού του σχολείου μας κας. Ιωάννας Ζάρα μαθαίνουν παραδοσιακά τσιγγάνικα τραγούδια με στίχους στη Ρομανί και την Ελληνική γλώσσα και με τη συνοδεία μουσικών οργάνων.

 

Ευχαριστούμε θερμά το Δήμαρχο Σοφάδων κ. Σκάρλο για την όμορφη φιλοξενία και τη στήριξή του στο έργο του σχολείο μας.

Ο Δ/ντης του σχολείου μας                                       Οι εκπαιδευτικοί του σχολείου μας

       Τασιάς Ιωάννης                                                           Αρσενίου Βασιλική

                                                                                               Γρηγορίου Κυριακή