Μια σημαντική δράση οργανώθηκε για πρώτη φορά κατά το προηγούμενο σχολικό έτος 2018-2019 στο 4ο ΔΣ Σοφάδων, το οποίο βρίσκεται στο συνοικισμό αθιγγάνων και φοιτούν μαθητές Ρομά. Στόχος της δημιουργίας της σχολικής δανειστικής βιβλιοθήκης ήταν να ενισχυθεί η αναγνωστική ικανότητα των μαθητών και να δοθούν κίνητρα, έτσι ώστε να έρθουν σε επαφή με περισσότερα βιβλία.

Σ’ αυτή την κινητοποίηση ανταποκρίθηκαν με αξιοθαύμαστο ζήλο εκδοτικοί οίκοι, φορείς, ιστοσελίδες παιδικών βιβλίων, ιδιώτες, ακόμα και εκπαιδευτικοί με τους μαθητές τους, στέλνοντας βιβλία στο σχολείο μας από όλη την Ελλάδα, τους οποίους και ευχαριστούμε θερμά. Τα βιβλία που συγκεντρώθηκαν είναι περίπου 300, ενώ οι περίπου 40 μαθητές που συμμετείχαν, ξεπέρασαν τις προσδοκίες μας καθώς με ιδιαίτερη χαρά και ενθουσιασμό βοήθησαν στην καταγραφή των βιβλίων και στην οργάνωση της δικής τους βιβλιοθήκης. Το αποτέλεσμα αυτής της προσπάθειας είναι ότι τα παιδιά μέσα από αυτή τη διαδικασία έμαθαν:

❖      Να αφιερώνουν χρόνο στο διάβασμα (κάτι που δεν το έκαναν με τα σχολικά βιβλία)

❖      Να προτείνουν βιβλία στους συμμαθητές τους

❖      Να σέβονται και να τηρούν τους όρους του δανεισμού

❖      Να διαβάζουν τα βιβλία στο σπίτι στα μικρότερα αδέρφια τους, να συζητούν με τους γονείς τους και αυτοί από την πλευρά τους να διαπιστώνουν το σημαντικό ρόλο του σχολείου και την προσφορά του στα παιδιά τους

Μπορεί όλα αυτά να είναι προφανή και δεδομένα για κάθε μαθητή, αλλά για τους μαθητές του σχολείου μας είναι μια σπουδαία κατάκτηση επειδή οι δυσκολίες στη φοίτησή τους είναι πολλές και η επαφή τους με κάθε είδους βιβλίο ενισχύει το έργο μας για τη μόρφωσή τους. Η προσπάθεια αυτή συνεχίζεται και φέτος, επειδή αξίζει να δώσουμε την ευκαιρία σ’ αυτά τα παιδιά να ανοίξουν τους ορίζοντές τους πέρα από τον συνοικισμό στον οποίο ζουν, μέσα από ένα παιδικό βιβλίο. Οποιαδήποτε προσφορά σε παιδικό βιβλίο για την βιβλιοθήκη του σχολείου μας είναι ευπρόσδεκτη.

20191021-4SO-001

20191021-4SO-002

Οι υπεύθυνες της βιβλιοθήκης

Αρσενίου Βασιλική

Γρηγορίου Κυριακή