Κατά τη διάρκεια του προηγούμενου σχολικού έτους το σχολείο μας συμμετείχε στο πρόγραμμα “Μαθαίνουμε παρέα” του Ιδρύματος Λάτση. Ένας από τους λόγους

συμμετοχής μας σε εκπαιδευτικά προγράμματα είναι ότι αυτά έχουν θετικά αποτελέσματα, ειδικά σε σχολεία όπου φοιτούν μαθητές που ανήκουν σε ευάλωτες κοινωνικά ομάδες. Η δυσκολία της προσαρμογής των μαθητών Ρομά στο σχολικό περιβάλλον οφείλεται στη διάσταση που υπάρχει μεταξύ της κουλτούρας τους και της εκπαίδευσης, γι’ αυτό και το σχολείο θα πρέπει να δίνει μεγαλύτερη σημασία στις ανάγκες τους, στις εμπειρίες που κουβαλούν από το σπίτι και στη δημιουργικότητά τους, ενισχύοντας παράλληλα την αυτοπεποίθησή τους όσον αφορά την ταυτότητα και το πολιτιστικό τους περιβάλλον.

Μέσα από τη βιωματική προσέγγιση του τσιγγάνικου πολιτισμού, οι μαθητές της ΣΤ΄τάξης απέκτησαν γνώσεις και δεξιότητες, συνεργάστηκαν αρμονικά, ζήτησαν βοήθεια από τις οικογένειές τους, μαθαίνοντας παράλληλα να διεκδικούν από τους γονείς τους τα δικαιώματά τους, όπως π.χ το να έρχονται καθημερινά στο σχολείο.

Βασικός μας στόχος ήταν η αναγνώριση και ο σεβασμός της διαφορετικότητας, ενισχύοντας την αντίληψη της ισοτιμίας όλων των πολιτισμών, γι’ αυτό στην όλη διαδικασία χρησιμοποιήθηκε παράλληλα με την ελληνική και η μητρική γλώσσα των μαθητών, η ρομανί.

Οι εμπειρίες που βίωσαν οι μαθητές μας (επισκέψεις σε μουσεία, σε εργαστήριο ζωγραφικής, συναντήσεις με μέλη της κοινότητάς τους για να τους πάρουν συνεντεύξεις) κατά τη διάρκεια της εκπόνησης του προγράμματος, τους έδωσαν μεγάλη ικανοποίηση, εφόδια και κίνητρα για τη συνέχιση της φοίτησής τους στο γυμνάσιο.

Μέσα από το ταξίδι στον πολιτισμό τους οι μαθητές απέβαλαν το αίσθημα της ανασφάλειας, βρήκαν χώρο έκφρασης και παρουσίασαν σε μαθητές και εκπαιδευτικούς άλλων σχολείων, στο Πνευματικό Κέντρο Σοφάδων, τη δουλειά τους με άρτια οργάνωση και υπευθυνότητα, γεγονός που τους γέμισε χαρά και συνέβαλε στην ουσιαστική τους ενδυνάμωση και στην κοινωνικοποίησή τους.

Σε όλους αυτούς τους μαθητές οι οποίοι συνεχίζουν φέτος τη φοίτησή τους στο Γυμνάσιο, τους ευχόμαστε καλή συνέχεια.

Οι υπεύθυνες εκπαιδευτικοί

Αρσενίου Βασιλική

Γρηγορίου Κυριακή

 

Δείτε το λεύκωμα εδώ.