Στο σχολείο μας και φέτος εκπονείται ένα καινοτόμο πολιτιστικό πρόγραμμα το οποίο αναφέρεται στα δικαιώματα του παιδιού. Το τμήμα Γ1 συμμετέχει σ’ αυτό με τον τίτλο: «Είμαι παιδί, έχω φωνή./ Ησόμ τσχαβό ντα κεράβα λάφι.», ενώ από την έκτη τάξη επιλέχθηκε ο τίτλος: «Είμαι παιδί, μιλώ, γελώ, παίζω, διεκδικώ./ Ησόμ τσχαβό ντα κεράβα λάφι, ασάβα, κχελάβα ντα μαράβα μαν».

Το δικαίωμα του παιδιού στη μόρφωση είναι ένα από τα βασικά δικαιώματα που συζητήθηκαν στην τάξη. Επειδή η ανταπόκριση των μαθητών μας στο δανεισμό βιβλίων από τη σχολική βιβλιοθήκη είναι συγκινητική, γι’ αυτό το λόγο επιλέξαμε να επισκεφτούμε τη δημοτική βιβλιοθήκη της πόλης μας.

Την Παρασκευή 6 Δεκεμβρίου οι μαθητές των τριών τμημάτων βρέθηκαν στο φιλόξενο χώρο, όπου ενημερώθηκαν για τον τρόπο οργάνωσης μιας βιβλιοθήκης, για τις κατηγορίες βιβλίων που υπάρχουν εκεί, έμαθαν πώς να αναζητούν βιβλία, καθώς και τους όρους του δανεισμού. Βρήκαν ομοιότητες και διαφορές ανάμεσα στη σχολική και τη δημοτική βιβλιοθήκη.

Στη συνέχεια έγινε ανάγνωση του παραμυθιού «Οι φίλοι του δάσους», όπου μέσα από αυτό ανακάλυψαν τους τρόπους με τους οποίους φροντίζουμε και προσέχουμε τα βιβλία. Ακολούθησαν βιωματικά παιχνίδια με τους μαθητές σε ομάδες να διαβάζουν τους κανόνες δανεισμού και να δημιουργούν το δικό τους βιβλίο. Η επόμενη δραστηριότητα «Βρίσκω τους ήρωες που χάθηκαν» είχε σαν στόχο οι μαθητές να ανακαλύψουν τους ήρωες κάθε παραμυθιού παρατηρώντας το εξώφυλλο και τον τίτλο κάθε βιβλίου.

20191212-4SO-001

20191212-4SO-002

20191212-4SO-003

Η επίσκεψη αυτή ενισχύει την προσπάθεια του σχολείου μας να αγαπήσουν οι μαθητές Ρομά το βιβλίο και το διάβασμα. Ήταν μια ευχάριστη εμπειρία που τους έφερε κοντά στον κόσμο του βιβλίου, πέρα από τα όρια του σχολείου, η οποία θα τους μείνει αξέχαστη.

Οι υπεύθυνοι εκπαιδευτικοί

Αρσενίου Βασιλική

Γρηγορίου Κυριακή

Σουφλάκος Νικόλαος