Την Παρασκευή 01 Νοεμβρίου 2024 πραγματοποιήθηκε με μεγάλη επιτυχία, ημερίδα επιμόρφωσης εκπαιδευτικών των σχολείων που συμμετέχουν στο «Δίκτυο Σχολικών Κήπων – KARAVA PROJECT» στο 18ο δημοτικό σχολείο Καρδίτσας. To «Δίκτυο Σχολικών Κήπων – KARAVA PROJECT» είναι ένα καινοτόμο και φιλόδοξο πρόγραμμα που στοχεύει στην Αειφορία και τη Βιωσιμότητα του περιβάλλοντος, με τη βιωματική μάθηση των μαθητών και την επαφή τους με τη γη, σε ότι αυτή παράγει και καταναλώνεται με ασφαλή τρόπο, από την
παραγωγή μέχρι και την κομποστοποίηση των προϊόντων της, με βάση την κυκλική οικονομία. Θα εγκατασταθούν σε κάθε σχολική μονάδα 9 κηπάρια με νάιλον κάλυψης, εκ των οποίων τα 3 θα καλλιεργούνται με αρωματικά πολυετή φυτά, και τα υπόλοιπα 6 κηπάρια με λαχανικά της κάθε εποχής και ποώδη φρούτα. Το συντονισμό του εγχειρήματος έχει η «ΑΜΚΕ Ίταμος - Μουζάκι» με τον επικεφαλή της κ. Θωμά Καλαμπαλίκη. Στο πρόγραμμα εμπλέκονται η Περιφέρεια Θεσσαλίας – Αντιπεριφέρεια Καρδίτσας, εθελοντικά διάφοροι φορείς, όπως η Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Καρδίτσας, το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας με δυο τμήματα, (Τμήμα Επιστήμης Τροφίμων και Διατροφής – Τμήμα Δασολογίας, Επιστημών Ξύλου και Σχεδιασμού) το Επιμελητήριο Καρδίτσας, το ΚΕΠΕΑ Μουζακίου, η ΑΝΚΑ Καρδίτσας, ο ΕΛΓΟ Δήμητρα, η Εταιρεία Ανακύκλωσης LMECO, ΣΑΕΚ ΔΙΑΣ, και άλλοι εθελοντικοί φορείς (ACT) οι οποίοι με την ιδιότητά τους θα συμβάλλουν στην αποτελεσματικότητα του έργου. Ομάδα στόχος του προγράμματος είναι οι μαθητές δώδεκα σχολείων, δημοτικών και νηπιαγωγείων του νομού Καρδίτσας, δυο από τον κάθε δήμο (Καρδίτσας, Σοφάδων, Παλαμά, Μουζακίου, Λίμνης Πλαστήρα, Αργιθέας).
Τις εργασίες της ημερίδας άνοιξε ο κ. Θωμάς Καλαμπαλίκης, ο οποίος αναφέρθηκε στη «σύλληψη» του εγχειρήματος και στα τελικά οφέλη του, περιγράφοντας το έργο. Στη συνέχεια ο δ/ντής της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Καρδίτσας κ. Κωνσταντίνος Γκόλτσος, σημείωσε την Προστιθέμενη Αξία που θα έχει η όλη προσπάθεια των μαθητών στην εκπαίδευσή τους και στην καλλιέργεια των ήπιων δεξιοτήτων τους, καθώς υπάρχει στο Ωρολόγιο Πρόγραμμα το μάθημα «Εργαστήρια Δεξιοτήτων», ευχαριστώντας παράλληλα όλους τους φορείς και τους εκπαιδευτικούς για τη συμμετοχή τους. Παράλληλα ανακοίνωσε ότι οι «Σχολικοί Κήποι» θα αποτελέσουν Θεματικό Δίκτυο της ΔΠΕ Καρδίτσας, με απώτερο στόχο να συμπεριληφθεί σε προγράμματα ERASMUS.
Ο κ. Ιωάννης Γιαβάσης καθηγητής και πρόεδρος του Τμήματος Επιστήμης Τροφίμων και Διατροφής, μίλησε για την ασφάλεια των τροφίμων, την αξία της σωστής διατροφής και τη συμβολή του τμήματός του στο πρόγραμμα, επιδεικνύοντας ταυτόχρονα το φυλλάδιο που θα διανεμηθεί σε εκπαιδευτικούς και μαθητές για το πρόγραμμα, ενώ ο κ. Γεώργιος Κορομπίλιας, γεωπόνος της ΕΛΓΟ Δήμητρα, εξήγησε θέματα ορθής σποράς, φύτευσης και καλλιέργειας των φυτών.
Η κ. Παρασκευή Παρίση αναφέρθηκε στη συμβολή της εταιρείας ανακύκλωσης LMECO η οποία θα συμβάλει στη ανακύκλωση και κομποστοποίηση, τονίζοντας τη σημασία της κυκλικής οικονομίας, ενώ ο κ. Γιάννης Ποταμούσης εκπρόσωπος της ΣΑΕΚ Πειραματική θα συμβάλλει με την εικονογράφηση του φυλλαδίου. Τέλος ο κ. Αντώνης Ντάνης προϊστάμενος του ΚΕΠΕΑ Μουζακίου, μίλησε για την ανάγκη ευαισθητοποίησης των μαθητών στην προστασία και βιωσιμότητα του περιβάλλοντος.
Μετά το πέρας των ομιλιών έγινε γόνιμος διάλογος, ενώ ακολούθησαν σχετικά εργαστήρια και παιχνίδια από εκπαιδευτικούς και μαθητές του 18ου δημοτικού σχολείου Καρδίτσας.