Στο πλαίσιο της δράσης για τη Δια Βίου Μάθηση προσφέρεται δωρεάν Επιμορφωτικό Πρόγραμμα Επαγγελματικής Ανάπτυξης και Εξειδίκευσης 40 ωρών (δια ζώσης και εξ αποστάσεως) στο διεπιστημονικό πεδίο για τη διδακτική των Μαθηματικών μέσω της Μουσικής. Το συγκεκριμένο πρόγραμμα υποστηρίζεται από ένα συνεκτικό πλαίσιο λειτουργίας το οποίο διασφαλίζει την ποιότητα της εκπαιδευτικής διαδικασίας, την εγκυρότητα του εκπαιδευτικού περιεχομένου και την άρτια υποστήριξη των επιμορφούμενων σ' όλα τα στάδια συμμετοχής τους. Η υλοποίηση του Προγράμματος βασίζεται σε πιστοποιημένες δομές σχεδιασμού και ανάπτυξης αξιοποιώντας σύγχρονα παιδαγωγικά μοντέλα και εξοικείωση με εναλλακτικά σενάρια υλοποίησης της ηλεκτρονικής μάθησης και για τα δύο διδακτικά αντικείμενα.

Στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού προγράμματος European Music Portfolio – Maths: Sounding ways into Mathematics…makes innovative solutions accessible for teachers in Europe (http://maths.emportfolio.eu/), με έμφαση στην καινοτομία και με σαφή προσανατολισμό στις σύγχρονες απαιτήσεις των εκπαιδευτικών προτεραιοτήτων, το συγκεκριμένο επιμορφωτικό πρόγραμμα έρχεται για να αξιοποιήσει εξειδικευμένες πρακτικές προς όφελος των φοιτητών και των εκπαιδευτικών που επιδιώκουν συνεχιζόμενη επαγγελματική κατάρτιση ή επιμόρφωση, ή γενικότερα θέλουν να εμβαθύνουν σε επιλεγμένα γνωστικά αντικείμενα. Με βάση τα παραπάνω, εξασφαλίζεται η ενεργός συμβολή του Δημοκρίτειου Πανεπιστήμιου στην ανάπτυξη του ανθρωπίνου δυναμικού της χώρας, μέσα από τη συνεχιζόμενη, δια βίου μάθηση και την ελεύθερη πρόσβαση στην έγκυρη, επιστημονική γνώση, ανεξάρτητα από ηλικία, φύλο, εργασιακή κατάσταση, τόπο κατοικίας, κτλ.

Το συγκεκριμένο ευρωπαϊκό πρόγραμμα παρουσιάζει δραστηριότητες με διαφορετικό μαθηματικό και μουσικό περιεχόμενο, προκειμένου να προσφέρει στους δασκάλους πηγές, ιδέες και παραδείγματα. Οι δραστηριότητες αυτές είναι σχεδιασμένες έτσι ώστε να μπορούν να επεκταθούν, να προσαρμοστούν σε διαφορετικά περιεχόμενα και να ταιριάξουν στις ανάγκες κάθε δασκάλου και των μαθητών του.

Το Πρόγραμμα απευθύνεται σε:

  • φοιτητές,
  • πτυχιούχους παιδαγωγικών σχολών και
  • εκπαιδευτικούς μουσικής αγωγής / γενικής παιδείας (Α/θμια & Β/θμια Εκπαίδευση με ειδικό ενδιαφέρον στη διδακτική των μαθηματικών).

Επιστημονικοί συνεργάτες

Ευαγγελία Κοψαλίδου, ΕΕΔΙΠ - Μουσικολόγος-Μουσικοπαιδαγωγός, Παιδαγωγικό Τμήμα Δημοτικής Εκπαίδευσης Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης
Μαρία Αργυρίου, Δρ. Τμήμα Μουσικών Σπουδών, Ιόνιο Πανεπιστήμιο, M.Ed, Τμήμα Επιστημών Προσχολικής Αγωγής & Εκπαιδευτικού Σχεδιασμού, Πανεπιστήμιο Αιγαίου, Med, Σχολή Ανθρωπιστικών Σπουδών, Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο
Νίκος Φωτιάδης, Δρ. Μαθηματικών, Καθηγητής 1ου ΓΕΛ Κομοτηνής, Επιμορφωτής Β Επιπέδου
Γιώργος Σιτώτης, Μουσικολόγος, Εκπαιδευτικός ΠΕ, M.Ed, Τμήμα Επιστημών Προσχολικής Αγωγής & Εκπαιδευτικού Σχεδιασμού, Πανεπιστήμιο Αιγαίου

Χρόνος διεξαγωγής: Σάββατο 21 Μαΐου, 2016

Χώρος: Παιδαγωγικό Τμήμα Δημοτικής Εκπαίδευσης Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

9.00 – 9.30 πμ

ΠΡΟΣΕΛΕΥΣΗ - ΕΓΓΡΑΦΕΣ

 

9.30 – 10.00 πμ

ΦΙΛΟΣΟΦΙΑ ΤΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΚΑΙ
ΘΕΩΡΗΤΙΚΗ ΑΝΑΛΥΣΗ ΤΗΣ ΣΤΟΧΟΘΕΣΙΑΣ ΤΟΥ

Μαρία Αργυρίου

10.00 – 10.30 πμ

ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΦΑΡΜΟΓΕΣ ΤΟΥ ΣΤΗΝ ΤΑΞΗ

Συμμετοχή του κοινού

10.30 – 12.00 μμ

ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ Ι

Γιώργος Σιτώτης & Μαρία Αργυρίου

12.00 – 12.30 μμ

ΔΙΑΛΕΙΜΜΑ

 

12.30 – 2.00 μμ

ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΙΙ

Γιώργος Σιτώτης & Μαρία Αργυρίου

2.00 – 3.00 μμ

ΔΙΑΚΟΠΗ ΓΙΑ ΓΕΥΜΑ ΣΤΗ ΛΕΣΧΗ

 

3.00 – 3.30 μμ

"Πυθαγόρεια κλίμακα - Μια αριθμητική έκφραση της αρμονίας"

Νίκος Φωτιάδης

3.30 – 4.00 μμ

«Αριστόξενος ο Ταραντίνος»

Ευαγγελία Κοψαλίδου

4.00 – 4.30 μμ

Συζήτηση – Συμπεράσματα –
Παραλαβή βεβαιώσεων ημερίδας

Συμμετοχή του κοινού

 

ΣΗΜΑΝΤΙΚΕΣ ΟΔΗΓΙΕΣ

  • Οι συμμετέχοντες θα κληθούν να αξιοποιήσουν φορητούς υπολογιστές, tablets ή και το κινητό τους τηλέφωνο με σκοπό την άμεση είσοδό τους στην πλατφόρμα του προγράμματος και το κατέβασμα υλικού.
  • Η πιστοποίηση για το ευρωπαϊκό πρόγραμμα (διάρκειας 40 ωρών) θα δοθεί με την ολοκλήρωση της κατάθεσης σχετικής εργασίας στην ηλεκτρονική πλατφόρμα έως τις 21/6/2016.

ΑΙΤΗΣΗ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ

ΟΝΟΜΑΤΕΠΩΝΥΜΟ

………………………………………………….

ΙΔΙΟΤΗΤΑ & ΒΑΘΜΙΔΑ

………………………………………………….

ΣΧΟΛΙΚΗ ΜΟΝΑΔΑ

………………………………………………….

Email

………………………………………………….

Tηλ.Επικ.

………………………………………………….

Η αποστολή της αίτηση συμμετοχής γίνεται στο email της κας Κοψαλίδου: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.