Το 2ο Δημοτικό Σχολείο Καρδίτσας, στα πλαίσια υλοποίησης του νέου εγκεκριμένου Ευρωπαϊκού Προγράμματος Erasmus + KΑ 229-062386_3 με τίτλο ¨ Eco-ussupport¨ ( προστατέψτε το περιβάλλον) , συμμετείχε με επιτυχία στη διακρατική συνάντηση εκπαιδευτικών που πραγματοποιήθηκε στην Εσθονία από τις 4 έως τις 9 Νοεμβρίου 2019 και συγκεκριμένα στην πόληKohtla-rve.

Τα σχολεία- εταίροι που επίσης συμμετείχαν ήταν η Ελλάδα, η Ιταλία, η Τουρκία, η Σλοβενία, η Βουλγαρία και η Εσθονία.

Αρχικά έγινε υποδοχή και καλωσόρισμα όλων των αποστολών από μέλη του σχολικού συμβουλίου του εσθονικού σχολείου καθώς και από εκπροσώπους του Δήμου. Κατά τη διάρκεια αυτής της συνάντησης ενημερωθήκαμε για τη λειτουργία του εκπαιδευτικού συστήματος, για την προτεραιότητα των επενδύσεών τους , για την παιδεία και για την ανάπτυξη της τεχνολογίας τους, ονομάζοντας έτσι την Εσθονία ¨Ψηφιακό κράτος¨.

Στη συνέχεια επισκεφθήκαμε νηπιαγωγεία και σχολεία διαπιστώνοντας έτσι τις οργανωμένες κτηριακές τους εγκαταστάσεις.

Εκεί παρακολουθήσαμε θεατρικά δρώμενα από τους μικρούς μαθητές με υπέροχες ενδυμασίες από ανακυκλώσιμα υλικά , καθώς και το ενδιαφέρον μάθημά τους, τη ¨Ρομποτική¨.

Παρουσιάστηκαν από τους συμμετέχοντες όλων των χωρών- εταίρων δράσεις που έχουν σχέση με το σχολείο , τη χώρα και την τοπική κοινότητα.

Υλοποιήθηκε ακόμη διαγωνισμός για την ανάδειξη του καλύτερου λογότυπου (logo) του προγράμματος, τα οποία λογότυπα είχαν ήδη επιμεληθεί οι μαθητές των σχολείων.

Παράλληλα γνωρίσαμε τον τρόπο ζωής και την καθημερινότητα των κατοίκων, θαυμάσαμε χώρους ενδιαφέροντος της περιοχής, γευτήκαμε τοπικές γεύσεις και εδέσματα και ανταλλάξαμε απόψεις, ιδέες και πληροφορίες τόσο για θέματα κοινού ενδιαφέροντος όσο και για τα εκπαιδευτικά συστήματα των χωρών.

Επιπλέον κατά τη διάρκεια αυτής της κινητικότητας πραγματοποιήθηκαν επισκέψεις και ξεναγήσεις σε μουσεία , όπως στο μουσείο υγείας του Ταλίν καθώς και σε ιστορικά και σε πολιτιστικά μνημεία κληρονομιάς της Εσθονίας, όπως το κάστρο της πόλης Νάρβα με τον υπέροχο πύργο στον ποταμό Νάρβα στα σύνορα Εσθονίας-Ρωσίας.

Επίσης οι συμμετέχοντες εκπαιδευτικοί όλων των αποστολών προχωρήσαμε και στον λεπτομερή σχεδιασμό του προγράμματος , στις ημερομηνίες των μετακινήσεων αλλά και στην καταγραφή των δραστηριοτήτων και των υποχρεώσεων όλων των εταίρων. Η επόμενη κινητικότητα θα λάβει χώρα στην Ελλάδα και συγκεκριμένα στην πόλη μας, την Καρδίτσα, στις αρχές Μαρτίου.

Η συνάντηση έκλεισε με ανταλλαγή δώρων μεταξύ των εταίρων και με την απονομή των πιστοποιητικών κινητικότητας σε όλους τους συμμετέχοντες.

Συνολικά ήταν μια εκπληκτική εμπειρία!

20191119-2DI-001

 

 

Στην ελληνική αποστολή συμμετείχαν η Διευθύντρια του Σχολείου, Αριστέα Παπαδημητρίου, η καθηγήτρια Αγγλικών, Αθηνά Καζάνα και η εκπαιδευτικός, ΠΕ 70 , Γκουσιάρη Πολυτίμη.

 

20191119-2DI-002