20230523 6DS 001

     Στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού προγράμματος Erasmus+ με τίτλο «MeepleSchool: Developmentofsoftskillsintheprimaryschoolwithmodernboardgames» (MeepleSchool:Ανάπτυξη των κοινωνικών δεξιοτήτων στο δημοτικό σχολείο με σύγχρονα επιτραπέζια παιχνίδια)  και κωδικό 2021-1-ES01-KA220-SCH-000034472 πραγματοποιήθηκε στην πόλη μας η 4η διακρατική συνάντηση του προγράμματος από 18 έως 21 Μαΐου 2023. Στην συνάντηση συμμετείχαν εκπαιδευτικοί από τους 4 συμμετέχοντες  οργανισμούς: 2 εκπαιδευτικοί από το FuncacionEducativaJesuitinas, Valladolid, συντονιστικό σχολείο από  Ισπανία,  2 από το ίδρυμα, FuncacionAspaymCastillayLeon, SimancasValladolid, από Ισπανία, 3 από το σχολείο ScoalaPrimaraLorelay, Iasi, από Ρουμανία και 5 από το 6ο Δημοτικό Σχολείο Καρδίτσας.

Πριν την έναρξη των εργασιών, ο Διευθυντής Α/θμιας Εκπαίδευσης Ν. Καρδίτσας, κ. Γκόλτσος Κωνσταντίνος με τους συνεργάτες του, επεφύλαξε πολύ θερμή υποδοχή στους εκπαιδευτικούς από την Ισπανία και την Ρουμανία οι οποίοι συνοδεύονταν από τους εκπαιδευτικούς του 6ου Δημ. Σχολείου κ. Διαμαντή Χρύσα  εκπαιδευτικό αγγλικής γλώσσας και υπεύθυνη του  προγράμματος, τον κ. Τσαρούχα Γιώργο, εκπαιδευτικό πληροφορικής και τον Διευθυντή του σχολείου κ. Καλύβα Ιωάννη ο οποίος συμμετέχει και αυτός στο πρόγραμμα.

Ο κ. Γκόλτσος αναφέρθηκε στο ελληνικό εκπαιδευτικό  σύστημα , ιδιαίτερα για την δομή και την λειτουργία της Περιφερειακής Ενότητας Καρδίτσας και αντάλλαξε απόψεις για τα εκπαιδευτικά συστήματα των άλλων χωρών.  Εξέφρασε την εκτίμησή και την στήριξη του για την υλοποίηση  των ευρωπαϊκών προγραμμάτων στα σχολεία και έδειξε πολύ μεγάλο ενδιαφέρον για το συγκεκριμένο καινοτόμο πρόγραμμα «Meeple School που εφαρμόζεται στο 6ο Δημ. Σχολείο για το οποίο έγινε λεπτομερής αναφορά για την δομή και τους σκοπούς του προγράμματος καθώς και την εξέλιξη του σε περισσότερα σχολεία. Το πρόγραμμα έχει ως κύριο στόχο την δημιουργία, το σχεδιασμό, την εφαρμογή και τη μετάδοση μιας μεθοδολογίας που επιτρέπει την απόκτηση πολλών βασικών ικανοτήτων (όπως είναι ο γραμματισμός, η γνώση της τεχνολογίας, της φυσικής και των μαθηματικών, η επιχειρηματικότητα, η πολυγλωσσία, η ικανότητα Μαθαίνω πως να μαθαίνω, η ικανότητα επίγνωσης  πολιτισμού και έκφρασης, η ικανότητα του πολίτη) μέσω της μάθησης η οποία  βασίζεται σε σύγχρονα επιτραπέζια παιχνίδια. Η μεθοδολογία αυτή, υποστηρίζει την ανάπτυξη των κοινωνικών δεξιοτήτων, (soft skills) και ενθαρρύνει την ενεργό συμμετοχή στη μάθηση, σε ένα περιβάλλον χωρίς αποκλεισμούς που ανταποκρίνεται στα διαφορετικά προφίλ των μαθητών. Ο κ. Γκόλτσος δήλωσε  αρωγός  του προγράμματος και ευχαρίστησε τους εκπαιδευτικούς για την επίσκεψη στην Δ/νση Πρωτοβάθμιας Εκπ/σης Καρδίτσας και τους συνόδεψε στο χώρο εργασίας τους.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης οι εκπαιδευτικοί ασχολήθηκαν και ανέλυσαν  την συλλογή όλων πληροφοριών από την εφαρμογή των επιτραπέζιων  παιχνιδιών στα σχολεία των τριών χωρών σε όλο το χρονικό διάστημα του σχολικού ΄έτους 2022-23. Οι ισχυροί δεσμοί  που έχουν δημιουργήσει οι νέες μέθοδοι διδασκαλίας και μάθησης καθώς και  οι παράλληλες και κοινές εμπειρίες από την υλοποίηση του προγράμματος, έχουν προσδιορίσει μεταξύ των εταίρων, έναν υψηλό βαθμό συνεργασίας, επικοινωνίας οργάνωσης και  διαχείρισης όλων των δραστηριοτήτων του έργου.

Στη συνέχεια, όλοι οι εταίροι συνεργάστηκαν ανά ομάδες σε προγραμματισμένες εργασίες που αφορούσαν την επεξεργασία και παραγωγή εκπαιδευτικού υλικού με σύγχρονα μέσα τεχνολογίας για την δημιουργία της μεθοδολογίας του «Meeple School kit».Πριν το τέλος των εργασιών υπήρξε λεπτομερής προγραμματισμός για τον υπόλοιπο χρόνο μέχρι την ολοκλήρωση του έργου, δηλαδή τα multiplied events ανά χώρα και την τελική συνάντηση στο Valladolid, τον Ιανουάριο 2024.Όλοι δήλωσαν την επιτυχία της διακρατικής συνάντησης  και ανανέωσαν το ραντεβού για την επόμενη φορά.

Επιπλέον οι συμμετέχοντες εκπαιδευτικοί του 6ου Δημοτικού Σχολείου Ιωάννα Τσιτσιρίγκα, Μαρία Κουτρουμάνου, Γιώργος Τσαρούχας, Διαμαντή Χρύσα και ο διευθυντής του  σχολείου κ. Καλύβας Ιωάννης, θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε από καρδιάς τον διευθυντή  κ. Γαλάνη Βασίλειο και τους εκπαιδευτικούς του 3ου Γυμνασίου Καρδίτσας για την φιλοξενία του χώρου του σχολείου τους τις ημέρες της  συνάντησης, καθώς το 6ο Δημ. Σχολείο ήταν εκλογικό κέντρο και εκ των πραγμάτων δεν είχαμε την δυνατότητα να εργαστούμε εκεί.

6ο Δημοτικό Σχολείο Καρδίτσας

20230523 6DS 002

20230523 6DS 003

20230523 6DS 005

20230523 6DS 004