intro 1dim agnantero

Το Δημοτικό Σχολείο Αγναντερού, έπειτα από σχετική έγκριση  του ΙΚΥ, επιλέχθηκε ως το μοναδικό δημοτικό σχολείο σε όλη την Ελλάδα να συμμετάσχει ως συντονιστής σε ευρωπαϊκό πρόγραμμα ERASMUS με τίτλο "Climate is the future" (KA210-SCH-41129025).

Ειδικότερα, πρόκειται για ένα πρόγραμμα

ΚΑ210 μικρής κλίμακας και μία σύμπραξη σχολείων από την Τουρκία, Πορτογαλία και Λιθουανία. Η έναρξη της συνεργασίας ανάμεσα στις 4 χώρες δεν ήταν τυχαία! Τόσο η Ελλάδα όσο και η περιοχή Σακαρία της Τουρκίας υπέφεραν από μεγάλες φωτιές στα δάση τους τον Ιούλιο του 2023. Τον Σεπτέμβριο του 2024 χτυπήθηκαν από μεγάλες πλημμύρες με μεγάλες φυσικές καταστροφές και στις 2 χώρες και δυστυχώς με 22 νεκρούς στην πόλη της Τουρκίας. Στο σχολείο της Πορτογαλίας έχει απονεμηθεί το βραβείο 'Climate Action Project School of Excellence' και το σχολείο της Λιθουανίας έχει λάβει τον τίτλο του “Εco-School”.

Το έργο μας επικεντρώνεται στο περιβάλλον και στην καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής που αποτελεί μια από τις προτεραιότητες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Ειδικότερα, κύριος στόχος αυτού του έργου είναι η ανάπτυξη της ευαισθητοποίησης και των δεξιοτήτων των μαθητών σε θέματα περιβαλλοντικής βιωσιμότητας. Επιπλέον, το έργο στοχεύει στην ενίσχυση της εκπαίδευσης, στην ανταλλαγή ιδεών, απόψεων και στην ανάδειξη καλών πρακτικών μέσα από τη συνεργατική δράση μεταξύ των σχολείων για την αντιμετώπιση των προκλήσεων της κλιματικής αλλαγής.

Η συντονίστρια του έργου και εκπαιδευτικός Αγγλικών, κα Καζάνα Αθηνά, θα είναι υπεύθυνη για την οργάνωση της κινητικότητας όλων των εταίρων, καθώς και για τη διαχείριση των δράσεων. Το σχολείο της Πορτογαλίας Agrupamento Vertical de Escolas de Palmela με την εκπαιδευτικό Rute Rodrigues Sobral θα είναι υπεύθυνο για την παροχή εκπαίδευσης σχετικά με την ανακύκλωση. Tο σχολείο της Τουρκίας Eser İlkokulu με την Kadriye Kepenek θα παρέχει εκπαίδευση για τα οικοσυστήματα, τη βιοποικιλότητα και το αειφόρο περιβάλλον. Τέλος, το σχολείο της Λιθουανίας Panevezio "Zemynos" progimnazija με την Krist Ziedeline θα παρέχει εκπαίδευση σχετικά με τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και την εξοικονόμηση νερού στον πλανήτη.

Για τη διάχυση των δράσεων και των δραστηριοτήτων μεταξύ των εταίρων θα δημιουργηθεί στην ευρωπαϊκή πλατφόρμα εκπαίδευσης eTwinning  το έργο «Climate is the future».

Καλή αρχή και καλή επιτυχία στο νέο μας ξεκίνημα!

H Διευθύντρια της σχολικής μονάδας

Όλγα Μπαντή