Στα πλαίσια του προγράμματος Erasmus+  με τίτλο  “M.A.D.E. Music, Art and Drama together in Europe” , «Μουσική, Τέχνη, χορός και Θέατρο μαζί στην Ευρώπη» που εκπονεί το 6ο Δημοτικό Σχολείο Καρδίτσας, δέκα  μαθητές και τρεις εκπαιδευτικοί από το Primara Soala Lorelay  από το Ιάσιο  της Ρουμανίας  επισκεφθηκαν την πόλη μας ,  από την  Κυριακή 22 έως και την Πέμπτη 26 Σεπτεμβρίου. Οι Ρουμάνοι μαζί με τους ‘Έλληνες μαθητές, ακολούθησαν   ένα οργανωμένο πρόγραμμα με πολλές κοινές  δράσεις και δραστηριότητες.


 Οι Έλληνες μαθητές τους υποδέχτηκαν  το απόγευμα της Κυριακής και τους ξενάγησαν στο κέντρο της πόλης .Τη Δευτέρα τους υποδέχτηκαν στο Αρχαιολογικό Μουσείο της Καρδίτσας όπου η ξενάγηση και το βιωματικό εργαστήριο που ακολούθησε, έγινε σε τρεις γλώσσες, Ελληνική, Αγγλική και Ρουμανική με την καθοδήγηση της αρχαιολόγου κας .Λευκής Θεογιάννη . Στη συνέχεια τους συνόδευσαν στο σχολείο, όπου έγιναν δραστηριότητες σχετικές με τη μουσική. Το απόγευμα επισκέφθηκαν τη Λίμνη Πλαστήρα, όπου θαύμασαν την ομορφιά της περιοχής και είχαν την εμπειρία της ακουστικής στο μικρό υπαίθριο θέατρο στην πλαζ Πεζούλας .
 Το πρωί της  Τρίτης υπήρξαν προετοιμασίες και πρόβες για την κοινή παράσταση που παρουσίασαν οι Ρουμάνοι και οι Έλληνες μαθητές στο χώρο του Παυσίλυπου  το απόγευμα της ίδιας ημέρας. Η εκδήλωση  η οποία στέφθηκε με μεγάλη επιτυχία, περιελάμβανε  τραγούδια  και χορούς από τις τέσσερις χώρες του προγράμματος (Γερμανίας, Ιταλίας, Ρουμανίας και Ελλάδας) καθώς και την δραματοποίηση του μύθου της Ευρώπης  στην Ελληνική την Αγγλική και την Ρουμανική γλώσσα.
 Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους ο Αιδεσιμότατος πατήρ Βασίλειος, εκπρόσωπος του Μητροπολίτου Καρδίτσας, η Αναπληρώτρια Διευθύντρια Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης,  κ. Ευαγγελία Χατζηδημητρίου, οι οποίοι χαιρέτησαν την εκδήλωση , ο Διευθυντής του σχολείου μας κ.Καλύβας Γιάννης, ο Υποδιευθυντής μας κ. Χασιώτης Γιώργος, η παιδαγωγική ομάδα του προγράμματος αποτελούμενη από τους εκπαιδευτικούς κ.κ. Κουτρουμάνου Μαρία, Κοζιού Σόνια, Τσιτσιρίγκα Ιωάννα, Τσαρούχα Γιώργο και Διαμαντή Χρύσα, συνεπικουρούμενοι από τους λοιπούς εκπαιδευτικούς του 6ου Δημοτικού σχολείου. Επίσης παρευρέθηκαν πολλοί  εκπαιδευτικοί και πολλοί γονείς που ήρθαν να καμαρώσουν  και να συγχαρούν τα παιδιά τους.
Την Τετάρτη, οι μαθητές επισκέφθηκαν την Μονή Αγ. Στεφάνου στα Μετέωρα, όπου μαγεύτηκαν από την ιερότητα του χώρου καθώς και από την ομορφιά του τοπίου και στη συνέχεια επισκέφτηκαν το εργαστήριο ξυλογλυπτικής του κ. Κυρίτση στην Καλαμπάκα  όπου παρακολούθησαν με ενθουσιασμό την επεξεργασία του ξύλου και τη δημιουργία εκκλησιαστικών ειδών. Το απόγευμα της ίδιας μέρας δημιούργησαν υπέροχες ζωγραφιές σε τοίχους του σχολείου μας, με την καθοδήγηση της  εκπαιδευτικού,  κ. Βίκυς Γάλλου.
 Μεγάλη βοήθεια προσέφερε  ο Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων του 6ου Δημ. Σχολείου καθώς και οι γονείς που προσέφεραν τα εξαίσια  μεσημεριανά γεύματα στους Ρουμάνους μαθητές, δίνοντας τους έτσι την ευκαιρία να γευτούν  αυθεντικές σπιτικές συνταγές της Ελληνικής παραδοσιακής κουζίνας.
Το πρωί της Πέμπτης  οι Ρουμάνοι μαθητές αναχώρησαν για την πατρίδα τους, έχοντας στις αποσκευές τους  όμορφες εντυπώσεις και ωραίες αναμνήσεις που μοιράστηκαν με τους συμμαθητές τους στην Καρδίτσα.
 Όσον αφορά τους Έλληνες μαθητές αλλά και στους εκπαιδευτικούς έγινε προφανές ότι η συνεργασία και ακόμη και ο μετασχηματισμός διαφορετικών μορφών τέχνης όπως οι εικαστικές τέχνες, η μουσική, ο χορός και το δράμα, μέσα από  κοινές δραστηριότητες και δράσεις με συναδέλφους των εταίρων σχολείων,  μας βοηθάει να εργαζόμαστε με ευχαρίστηση πέρα από το σχολικό πρόγραμμα σπουδών και μας ωθεί να διερευνούμε γρήγορα και εύκολα πληροφορίες και να αποκτούμε γνώσεις, δεξιότητες και εμπειρίες. Με τον τρόπο αυτό, αναπτύσσεται η διαπολιτισμική κατανόηση και συνεργασία, μέσα από  καινοτόμες  πρακτικές στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού πολιτισμού. 

20191001-6DI-001

20191001-6DI-002

20191001-6DI-003

20191001-6DI-004

20191001-6DI-005