20231207 DSI 004

Η 3η Δεκεμβρίου έχει καθιερωθεί ως Παγκόσμια Ημέρα Ατόμων με Αναπηρία (International Day of  Persons with Disabilities). Πρόκειται για μια πρωτοβουλία του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών από το 1992 για την προώθηση δράσεων υποστήριξης των ατόμων με αναπηρία και των οικογενειών τους, αλλά και δράσεων ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης  της κοινωνίας μας. Στα πλαίσια της ευαισθητοποίησης των μαθητών του Δημοτικού Σχολείο Ιτέας για τα θέματα που αφορούν τα άτομα με αναπηρία και με την οργάνωση και τον συντονισμό της εκπαιδευτικού ειδικής αγωγής Βασιλική Μαυρομύτη διοργανώθηκε μια παρουσίαση καθώς και μια σειρά από βιωματικές δράσεις που αφορούσαν όλες τις τάξεις του σχολείου.

Συγκεκριμένα, τα παιδιά παρακολούθησαν μια παρουσίαση της εκπαιδευτικού ειδικής αγωγής αναφορικά με τα είδη αναπηρίας και τα μέσα που υπάρχουν και μπορούν να βοηθήσουν τα άτομα με ιδιαίτερες ικανότητες να ξεπεράσουν τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν στην καθημερινότητά τους. Αυτή η παρουσίαση σε συνδυασμό με την προβολή μιας σχετικής παιδική ταινίας, σκοπό είχε να ευαισθητοποιήσει τα παιδιά στα θέματα της αναπηρίας.

20231207 DSI 001

Ακολούθως, οι μαθητές των μεγάλων τάξεων προσπάθησαν να ανέβουν και να κατέβουν τη ράμπα του που διαθέτει το σχολείο για αναπηρικά αμαξίδια με τη χρήση μιας αναπηρικής καρέκλας για να βιώσουν τη δυσκολία της κίνησης που αντιμετωπίζουν τα άτομα με αναπηρία στην κίνηση των ποδιών.

20231207 DSI 002

Έπειτα, τα παιδιά της Γ και Δ τάξης με καλυμένα τα μάτια τους προσπάθησαν με τη βοήθεια ενός μπαστουνιού να ακολουθήσουν μια κατασκευασμένη διαδρομή στο προαύλιο οριοθετημένη με εμπόδια με σκοπό να αντιληφθούν τη δυσκολία στην κίνηση από την πλευρά των ατόμων με ολική ή μερική τύφλωση.

20231207 DSI 003

Οι μαθητές της Α και Β τάξης με την σειρά τους προκειμένου να κατανοήσουν τη χρήση όλων των αισθήσεων από τα άτομα με ολική τύφλωση με καλυμμένα τα μάτια τους έπαιξαν ένα παιχνίδι αναγνώρισης αντικειμένων που υπήρχαν σε ένα κουτί.

20231207 DSI 005

Τέλος, οι μαθητές όλων των τάξεων κλήθηκαν να γράψουν το όνομά τους με βάση το αλφάβητο της γραφής Brail, να αναπαραστήσουν το όνομα τους με βάση το αλφάβητο της νοηματικής γλώσσας και να καθαρίσουν το περιτύλιγμα από ένα σοκολατάκι επινοώντας ένα τρόπο με τη χρήση μόνο του ενός χεριού.

20231207 DSI 006

Σκοπός όλων των δράσεων ήταν να μάθουν τα παιδιά να συμπαρίστανται στα άτομα με αναπηρία και να στέκονται δίπλα τους με ευαισθησία και ενσυναίσθηση και όχι απέναντί τους!  

20231207 DSI 007