20240126 DEL 001

Οι Διευθύνσεις Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Καρδίτσας,  με Διευθυντές τους κ. Κωνσταντίνο Γκόλτσο και κ. Κωνσταντίνο Ζαχαρή, σε συνεργασία με το Τ.Ε.Φ.Α.Α. του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας  λαμβάνουν μέρος σε καινοτόμο πρόγραμμα προσαρμοσμένης αναρρίχησης κλειστού χώρου, ειδικό για μαθητές/τριες με διαταραχές αυτιστικού φάσματος (Δ.Α.Φ.).

Το συγκεκριμένο πρόγραμμα διεξάγεται στο πλαίσιο διδακτορικής έρευνας στο Τ.Ε.Φ.Α.Α. Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, με κύρια ερευνήτρια την υποψήφια διδάκτορα, κ. Αλεξάνδρα Μπρούπη, με σημαντική εμπειρία στο χώρο της Ειδικής Φυσικής Αγωγής, κύριο επιβλέποντα τον κ. Κοκαρίδα Δημήτρη, Αναπληρωτή Καθηγητή και μέλη της τριμελούς επιτροπής τους κ. Γούδα Μάριο, Καθηγητή,  και  Τσιμάρα Βασίλειο, Καθηγητή.

Σκοπός της έρευνας είναι να εξεταστεί η επίδραση ενός παρεμβατικού προγράμματος προσαρμοσμένης αναρρίχησης στις κοινωνικές και γνωστικές δεξιότητες, στη συγκέντρωση της προσοχής και στη μείωση των στερεοτυπικών συμπεριφορών παιδιών με Δ.Α.Φ.,  ηλικίας 6 έως 18 ετών. Για πρώτη φορά θα χρησιμοποιηθεί στην έρευνα το εργαλείο «f-NIRS» (Εγγύς Υπέρυθρη Φασματοσκοπία) σε παιδιά με Δ.Α.Φ., με σκοπό να καταγραφεί η δραστηριότητα του εγκεφάλου που ενεργοποιεί και οργανώνει τη στρατηγική της κίνησης κατά την αναρρίχηση, σε συνεργασία με τον κ. Παναγιώτη Τσακλή, Καθηγητή. Η μελέτη αναμένεται να οδηγήσει σε σημαντικά συμπεράσματα όσον αφορά τα οφέλη της προσαρμοσμένης αναρρίχησης σε παιδιά με αναπτυξιακές διαταραχές και να οδηγήσει σε προτάσεις ένταξης της αναρρίχησης στο εκπαιδευτικό πλαίσιο,  με σκοπό τη συμπερίληψη και τη συνεκπαίδευση παιδιών με και χωρίς αναπηρία.

Οι Διευθύνσεις Εκπαίδευσης, μεριμνώντας για τη δημιουργική απασχόληση, άσκηση και εκπαίδευση των μαθητών με Δ.Α.Φ. ενθαρρύνουν τη συμμετοχή στο πρόγραμμα. Οι γονείς παιδιών με Δ.Α.Φ. που ενδιαφέρονται να συμμετάσχουν μπορούν να έρθουν σε επικοινωνία απευθείας με την κ. Αλεξάνδρα Μπρούπη στο τηλέφωνο 693-6868-354 και στο e-mail: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε..

Φυλλάδιο