intro anaphria

Η ημέρα της 3ης Δεκεμβρίου έχει καθιερωθεί από τον ΟΗΕ ως Παγκόσμια Ημέρα Ατόμων με Αναπηρία. Είναι μια ημέρα ευαισθητοποίησης για τα δικαιώματα και τις δυνατότητες των ατόμων με αναπηρία. Μια ημέρα που τονίζει την αναγκαιότητα για ισότιμη πρόσβαση όλων των μαθητών στην εκπαίδευση, μια ημέρα που υποστηρίζει τις  αρχές της ενταξιακής εκπαίδευσης, μια ημέρα της καλλιέργειας, του σεβασμού και της καταπολέμησης κάθε μορφής διακρίσεων και αποκλεισμών.

Η Παγκόσμια Ημέρα Ατόμων με Αναπηρία δίνει την ευκαιρία στις κυβερνήσεις, στους οργανισμούς και στις κοινωνίες να εστιάσουν την προσοχή τους στα δικαιώματα και τις δυνατότητες των ανθρώπων με αναπηρία. Σκοπός της είναι η προώθηση της κατανόησης σε θέματα αναπηρίας, και επιδίωξή της επίσης να επιστήσει την προσοχή στο γεγονός ότι το όφελος από την ένταξη των ατόμων με αναπηρία σε κάθε πτυχή της ζωής του ανθρώπου είναι συνολικό και αφορά όλους τους ανθρώπους.

Όταν αναφερόμαστε σε άτομα με αναπηρία εννοούμε κάθε πνευματική ή σωματική αναπηρία η οποία χρίζει ειδικής μεταχείρισης, ώστε το άτομο να ενταχθεί ισότιμα στην κοινωνία. Αυτές οι αναπηρίες μπορεί να είναι αισθητηριακές αναπηρίες, σωματικές αναπηρίες, νοητική καθυστέρηση, χρωμοσωμικά σύνδρομα, Διάχυτη Αναπτυξιακή Διαταραχή, ειδικές μαθησιακές δυσκολίες όπως π.χ. δυσλεξία κ.α.

Υπάρχει πλέον στην σημερινή κοινωνία επιτακτική ανάγκη για δημιουργία εκπαιδευτικών συστημάτων που να βασίζονται στις αρχές της ενταξιακής/συμπεριληπτικής εκπαίδευσης, η οποία με την σειρά της θα πρέπει να βασίζεται στην παροχή ενός πλαισίου, μέσα στο οποίο όλα τα παιδιά χωρίς εξαιρέσεις να μπορούν να αναπτύσσονται ισότιμα και να αντιμετωπίζονται με σεβασμό.

Ας μην ξεχνάμε λοιπόν πόσο ζωτικής σημασίας είναι το να είμαστε ανοικτοί σε αυτά που έχουν να μας πουν τα ίδια τα άτομα με αναπηρίες για τη ζωή τους και να στεκόμαστε πάντα δίπλα τους με ευαισθησία και ενσυναίσθηση!  

Ο Διευθυντής Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Καρδίτσας

 Κωνσταντίνος Γκόλτσος

20231124 CHI 001

Την Πέμπτη 16 Νοεμβρίου το Δ. Σ. του Συλλόγου Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Καρδίτσας «Νικόλαος Πλαστήρας» επισκέφθηκε την Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Καρδίτσας.

Η συνάντηση ήταν άκρως εποικοδομητική σε πνεύμα απόλυτης συνεργασίας, και συζητήθηκαν διάφορα θέματα όπως οι υπηρεσιακές μεταβολές, τα κενά γενικής και ειδικής αγωγής, τα σχολικά γεύματα των μαθητών και άλλα τρέχοντα θέματα που αφορούν την εύρυθμη λειτουργία των σχολικών μονάδων.

20231114 TEL 001

Συνάντηση εργασίας μέσω τηλεδιάσκεψης πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή  10.11.2023 με πρωτοβουλία του Διευθυντή Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Καρδίτσας κ. Κων/νου Γκόλτσου, με τους Συμβούλους Εκπαίδευσης κ.κ. Δήμητρας Κωτσιοπούλου ΠΕ60, Αθανασίου Μπότα ΠΕ70, Θωμά Κοτοπούλη ΠΕ70 και Παναγιώτας Θεολογίδου ΠΕ23.

Στη συνάντηση συζητήθηκαν διάφορα θέματα όπως ο προγραμματισμός των δράσεων των Συμβούλων Εκπαίδευσης για το τρέχον σχολικό έτος σε συνεργασία με την Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης, η περαιτέρω ενίσχυση του ρόλου των εκπαιδευτικών στα πλαίσια των παιδαγωγικών αρμοδιοτήτων τους και άλλα θέματα διοικητικής φύσεως.

Τέλος διαπιστώθηκε η άριστη συνεργασία μεταξύ και των δυο πλευρών με στόχο την προώθηση λύσεων προς όφελος των μαθητών.

dwrees

Η Δ/νση  ΠΕ Καρδίτσας ευχαριστεί θερμά τους παρακάτω φορείς, εταιρείες και ιδιώτες για την προσφορά τους σε σχολικό εξοπλισμό  στους μαθητές και  τις μαθήτριες των σχολικών μονάδων ευθύνης της, που επλήγησαν από τις

Αγαπητές συναδέλφισσες, αγαπητοί συνάδελφοι, αγαπητοί μαθητές και αγαπητές μαθήτριες,

28η Οκτωβρίου 1940, ένα ορόσημο στην Ιστορία του ελληνικού Έθνους. Πριν 83 χρόνια η πατρίδα μας κλήθηκε να λάβει ιστορικές αποφάσεις και να ταχθεί με την σωστή πλευρά της Ιστορίας. Η Ελλάδα ενωμένη και αποφασισμένη ενάντια στον φασισμό και τον ναζισμό, πετυχαίνει το ακατόρθωτο, όταν παραμερίζει τις όποιες διαφορές της εσωτερικά και με ομοψυχία αντιστέκεται σε κάθε επιβουλή.

Η φετινή επέτειος της 28ης Οκτωβρίου, συμπίπτει με τα τραγικά γεγονότα των τελευταίων εβδομάδων στη Μέση Ανατολή, και μας δίνει ένα ξεχωριστό διττό μήνυμα, επίκαιρο όσο ποτέ: μας υπενθυμίζει σε όλους και όλες ότι αφενός τίποτε δεν είναι αυτονόητο, πόσο μάλλον η ελευθερία, η οποία χρειάζεται αγώνες και θυσίες, και αφετέρου ότι το πολυτιμότερο πράγμα στην ζωή των ανθρώπων είναι η ίδια η ελευθερία!

Τιμούμε λοιπόν σήμερα αλλά διαχρονικά όλους εκείνους τους Ήρωες που θυσιάστηκαν για ιδανικά και αξίες αλλά προπάντων θυσιάστηκαν για την Ελευθερία. Τιμούμε επίσης την πολύτιμη αυτή παρακαταθήκη του Έθνους μας. Ας παραδειγματιστούμε από τους ήρωες του ’40 και ας κάνουμε ο καθένας μας αυτό που πρέπει για τον κοινό σκοπό με αισιοδοξία και δύναμη. Ας διδαχθούμε από την αυτοθυσία τους ώστε να μεταλαμπαδεύσουμε ιδανικά και αξίες στις επόμενες γενιές.

Χρόνια πολλά σε όλες και όλους !!!

 

                                                                        Ο Δ/ντής Π.Ε. Καρδίτσας

                                                                        Κωνσταντίνος Γκόλτσος

intro manual

Δείτε εδώ τις οδηγίες.

intro invited

Δείτε την πρόσκληση εδώ.