Ο Σχολικός Σύμβουλος Πληροφορικής με έδρα τη Λάρισα, ο Σχολικός Σύμβουλος 2ης Περιφέρειας Δημοτικής Εκπαίδευσης Καρδίτσας και το ΚΕ.ΠΛΗ.ΝΕ.Τ Καρδίτσας, σε συνεργασία με την Επιστημονική Ένωση για την Προώθηση της Εκπαιδευτικής Καινοτομίας (Ε.Ε.Π.Ε.Κ.) διοργανώνουν τον 2ο Μαθητικό Διαγωνισμό δημιουργίας Εκπαιδευτικού Βίντεο με θέμα:

«Σερφάρω δημιουργικά - σέβομαι τη διαφορετικότητα».

            Ο διαγωνισμός απευθύνεται σε μαθητές & μαθήτριες Α/θμιας και Β/θμιας εκπαίδευσης της Περιφερειακής Ενότητας Καρδίτσας και σε αυτό μπορούν να συμμετέχουν μεμονωμένοι μαθητές ή ομάδες μαθητών, πάντα υπό την επίβλεψη και καθοδήγηση ενός τουλάχιστον εκπαιδευτικού (Α/θμιας ή Β/θμιας Εκπ/σης, οποιασδήποτε ειδικότητας).

            Σκοπός του διαγωνισμού είναι να αποτυπωθεί από τους μαθητές υπό μορφή βίντεο

α) η συμβολή του υπολογιστή και του διαδικτύου στη διαμόρφωση θετικής στάσης απέναντι σε κάθε μορφή διαφορετικότητας (πολιτισμικής, εθνικής, θρησκευτικής, ιδεολογικής κλπ.) και

β) να τονιστεί η αναγκαιότητα δημιουργικής και ορθολογικής χρήσης του διαδικτύου και των εφαρμογών του (αναζήτηση αξιόπιστων πληροφοριών, διαδικτυακές συναντήσεις, κοινωνικά δίκτυα, on-line παιχνίδια κλπ.).

Το συγκεκριμένο βίντεο πρέπει να έχει τη δομή μιας «ψηφιακής ιστορίας» (digitalstorytelling), η οποία θα εξιστορεί (μέσα από αφήγηση, κείμενα, σκίτσα ή/και φωτογραφίες) κάποια προσωπική εμπειρία σε σχέση με τη χρήση του διαδικτύου από τους μαθητές. Σκοπός της «ιστορίας» είναι να προκαλέσει το συναισθηματικό κόσμο ή/και να μεταφέρει ένα μήνυμα στο ακροατήριο.

           

            Για τη συμμετοχή στο διαγωνισμό απαιτείται η έγκαιρη υποβολή αίτησης εκδήλωσης ενδιαφέροντος από τον/ους εκπαιδευτικό/ούς, έως 28/02/2016 (μόνο αίτηση, χωρίς το βίντεο), στη διεύθυνση: https://goo.gl/I978nP

            Παραδοτέο του Διαγωνισμού είναι ένα αρχείο βίντεο χρονικής διάρκειας έως 3-5 λεπτών, οποιασδήποτε μορφής, μεγέθους αρχείου, και τρόπου δημιουργίας. Το αρχείο βίντεο μπορεί να παραδοθεί - αποσταλεί στο ΚΕ.ΠΛΗ.ΝΕ.Τ Καρδίτσας (σε CD, DVD, flashmemory, κλπ., ή να αποσταλεί ηλεκτρονικά στη διεύθυνση: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε. (e-mail, dropbox, copy.com, googledrive, κλπ.).

            Καταληκτική ημερομηνία αποστολής των αρχείων βίντεο ορίζεται η 22 / 03 / 2016.

            Όλα τα έργα θα κριθούν από πολυμελή επιτροπή, μεταξύ των οποίων Σχολικοί Σύμβουλοι Α/θμιας & Δευτεροβάθμιας, στελέχη του ΚΕ.ΠΛΗ.ΝΕ.Τ, καθώς και εκπαιδευτικοί διαφόρων ειδικοτήτων.

           

Στα κριτήρια αξιολόγησης των βίντεο συμπεριλαμβάνονται:

  • Πραγμάτευση του θέματος
  • Σκοπός, Οικονομία & Οργάνωση (π.χ. σαφήνεια στόχου, χρονική ανάπτυξη θέματος)
  • Πρόκληση ενδιαφέροντος
  • Χρήση του λόγου (συμπεριλαμβανομένου και του γραπτού)
  • Καθαρότητα και ρυθμός αφήγησης
  • Μουσική επένδυση
  • Επιλογή εικόνων
  • Μεταβάσεις – Μοντάζ
  • Πρωτοτυπία
  • Παραπομπές (π.χ. τίτλοι τέλους, ονόματα συντελεστών κλπ.)

            Σε όλους τους συμμετέχοντες (μαθητές, εκπαιδευτικούς και σχολεία που ανήκουν) θα χορηγηθούν βεβαιώσεις συμμετοχής στο διαγωνισμό, ενώ όλα τα έργα των μαθητών θα έχουν την ευκαιρία να παρουσιαστούν στο 7ο Μαθητικό Φεστιβάλ Ψηφιακής Δημιουργίας που θα διεξαχθεί στο Μουσικό Σχολείο Λάρισας, 27-28 Απριλίου 2017 και το οποίο τελεί υπό την Αιγίδα του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων (158058/Δ2/27-09-2016).

            Επιπλέον, για κάθε μια από τις δύο κατηγορίες (1. Α/θμιας και 2. Β/θμιας εκπαίδευσης) θα βραβευτούν τα 3 καλύτερα βίντεο με Έπαινο - Τιμητική Διάκριση, ενώ στο καλύτερο βίντεο κάθε κατηγορίας θα απονεμηθεί και ένα σύγχρονο TABLET, προσφορά της Επιστημονικής Ένωσης για την Προώθηση της Εκπαιδευτικής Καινοτομίας (Ε.Ε.Π.Ε.Κ., www.eepek.gr).

Παρακαλούμε θερμά να ενημερωθούν όλοι οι εκπαιδευτικοί της σχολικής μονάδας.

Ο Σχολικός Σύμβουλος Πληροφορικών

Κολοκοτρώνης Δημήτρης

Ο Σχολικός Σύμβουλος 2ης Περιφέρειας Δημοτικής Εκπαίδευσης Καρδίτσας

Κωτούλας Βασίλειος

Ο Υπεύθυνος ΚΕ ΠΛΗ.ΝΕ.Τ. Καρδίτσας

Αλεξάκος Φώτης